Return to the Pools & Spas Forum | Post a Follow-Up

 o
Plumbing issues with spa

Posted by golfingff (My Page) on
Sun, Oct 2, 11 at 13:36

Hello, hoping someone can help me with a plumbing issue that I have with a new in-ground spa. I just had a spa installed with 10 jets and a waterfall that spills into it with a spillover on the front into a small pool of water. I have 2 Intelliflow 3hp pumps and a 2hp Whisperflo. The problem I have is that I have little or no pressure in most of the jets. Only 2 of the 10 are working properly. Any suggestions from plumbers out there? Thanks in advance, Jake


Follow-Up Postings:

 o
RE: Plumbing issues with spa

Did it ever work?

Not a plumber, but I'm going with... Your return valve is set improperly, or one of your booster pumps isn't kicking on... or both things aren't working. The two jets that are working are probably the same jets that work off of the filter pump.

I bet your pool builder could solve this in a couple of minutes.


 o
RE: Plumbing issues with spa

No it never worked right. Not sure what you mean by my return valve? All the pumps are operating normally when I turn them on and off. The contractor said that he plumbed 5 of the jets to be on the 2hp Whisperflo pump and that they went directly to the jets and the other 5 along with circulation on a separate line on one of the Intelliflow 3 hp pumps. The only 2 good jets that I have are both off of the 2 hp Whisperflo that goes direct to jets and not through the filter and heater like the other ones. That being said, I still only have 2 off of that particular group of 5 that are working properly. I am extremely frustrated and confused and not sure where to go next with things? Thanks for your help


 o
RE: Plumbing issues with spa

Is there any automation involved?

Please post some pics. Put the pix in a photobucket album. Copy/paste the 3rd option to the reply box, one pic per line please.

If you have pics from the construction at different stages, specifically, just before the shell was shot and the equipment pad, they would be the most help.

Scott


 o
RE: Plumbing issues with spa

there is a good chance that you have WaterWay jets, which have an adjustment to slow down or stop waterflow. We always remove these internal stops to prevent the problem you are having. The face of the jet turns to stop or start flow.
A picture would tell for sure.


 o
RE: Plumbing issues with spa

It is also very possible that you have reversed one of the water / air connections which can have strange results ranging from only a few jets working all the way to water shooting out the air vent. More info on the make of the jets will likely yield a definitive answer.


 o Post a Follow-Up

Please Note: Only registered members are able to post messages to this forum.

    If you are a member, please log in.

    If you aren't yet a member, join now!


Return to the Pools & Spas Forum

Information about Posting

  • You must be logged in to post a message. Once you are logged in, a posting window will appear at the bottom of the messages. If you are not a member, please register for an account.
  • Please review our Rules of Play before posting.
  • Posting is a two-step process. Once you have composed your message, you will be taken to the preview page. You will then have a chance to review your post, make changes and upload photos.
  • After posting your message, you may need to refresh the forum page in order to see it.
  • Before posting copyrighted material, please read about Copyright and Fair Use.
  • We have a strict no-advertising policy!
  • If you would like to practice posting or uploading photos, please visit our Test forum.
  • If you need assistance, please Contact Us and we will be happy to help.


Learn more about in-text links on this page here