Return to the Pools & Spas Forum | Post a Follow-Up

 o
Still having suction problems

Posted by lindamarie (My Page) on
Tue, Apr 16, 13 at 11:53

We have been having a problem with pool suction in return. It previously ran fine. Lots of bubbles in the pump basket. We have replaced the PVC pipes. We had a pool service come out last summer. They blew some leaves out of the bottom drain. Still never ran right. Not enough suction for the pool cleaner to climb the walls.

We recently had another service out who charged us over $350. He did some blowing iout of the return line. The suction did not improve. He said he did all he can do then. He wants to do a $400 pressure test.

Any suggestions? We really need help.

In MS

Gunite 30,000 gal

Filter
Hayward DE4820
running at 15 psi

runs at 0 psi with more suction with spa boost on

Pump

Flowood
HP 1.5 SPL

Cleaner
The pool Cleaner


Follow-Up Postings:

 o
RE: Still having suction problems

Lets start by taking a slow running water hose and put it on every joint in front of the pump while the pump is running and see if the air in the pump lid stops while your putting water over any joint.


 o
RE: Still having suction problems

There are a few different things you need to check. you said you had a pipe fixed last year, was this on the skimmer or main drain line? is there a valve in front of the pump? if yes, turn the valve while the filter is running. this will let you know which line is the problem to start. then we can go on from there.


 o
RE: Still having suction problems

I like the water hose on the joints test. There seems to be 2 leaks in glued joints. There does not seemto be enough room to cut and reglue pvc.

I will check the valve thing tomorrow.

Need to get the suction up because I can't get the water clear with low suction.
Not enough suction to clear the water surface with pecan seed things. Nothing moving


 o Post a Follow-Up

Please Note: Only registered members are able to post messages to this forum.

    If you are a member, please log in.

    If you aren't yet a member, join now!


Return to the Pools & Spas Forum

Information about Posting

  • You must be logged in to post a message. Once you are logged in, a posting window will appear at the bottom of the messages. If you are not a member, please register for an account.
  • Please review our Rules of Play before posting.
  • Posting is a two-step process. Once you have composed your message, you will be taken to the preview page. You will then have a chance to review your post, make changes and upload photos.
  • After posting your message, you may need to refresh the forum page in order to see it.
  • Before posting copyrighted material, please read about Copyright and Fair Use.
  • We have a strict no-advertising policy!
  • If you would like to practice posting or uploading photos, please visit our Test forum.
  • If you need assistance, please Contact Us and we will be happy to help.


Learn more about in-text links on this page here