Return to the Plumbing Forum | Post a Follow-Up

 o
Plumbing Oddity

Posted by kcfixalot (My Page) on
Sat, Jan 21, 12 at 20:32

I get plenty of hot water to both showers, but can't get any in either bathroom sink, and only a trickle to the washer.
The faucets are both new single handle type, and the plumbing is new to the washer. What could be causing this ?


Follow-Up Postings:

 o
RE: Plumbing Oddity

Did the plumber fail to open the valves on the supply lines after the installation?


 o
RE: Plumbing Oddity

"but can't get any in either bathroom sink, and only a trickle to the washer. "

By "any" do you mean any water at all or any hot water in the sinks?

On the washing machine - there may have been some debris in the Hot water line which could be clogging the washer inlet. Assuming the valve is fully open you may want to close it and disconnect the line from the rear of the washer. The washer inlet usually has a small screen in place and it could be blocked and just needs cleaning.
Best guess with limited info.


 o
RE: Plumbing Oddity

Under the sinks, detach the hot water line and use the angle stop valves to run a bit of water and see if you're getting hot there. If so, then the faucets were somehow installed incorrectly so that they are not delivering any hot in any position. The single handle types have some complex innards that the installer may not have been familiar with.

Another possibility is that the plumber hooked the a new hot water supply line to some existing red PEX, assuming it was a hot water line [as it should be[, but it was in fact a cold water line, which should be blue PEX.


 o
RE: Plumbing Oddity

On the faucets, be sure the aerator is clean. The instructions note to remove the aerator and run the water to flush debris before replacing it.


 o Post a Follow-Up

Please Note: Only registered members are able to post messages to this forum.

    If you are a member, please log in.

    If you aren't yet a member, join now!


Return to the Plumbing Forum

Information about Posting

  • You must be logged in to post a message. Once you are logged in, a posting window will appear at the bottom of the messages. If you are not a member, please register for an account.
  • Please review our Rules of Play before posting.
  • Posting is a two-step process. Once you have composed your message, you will be taken to the preview page. You will then have a chance to review your post, make changes and upload photos.
  • After posting your message, you may need to refresh the forum page in order to see it.
  • Before posting copyrighted material, please read about Copyright and Fair Use.
  • We have a strict no-advertising policy!
  • If you would like to practice posting or uploading photos, please visit our Test forum.
  • If you need assistance, please Contact Us and we will be happy to help.


Learn more about in-text links on this page here