Return to the Laundry Room Forum | Post a Follow-Up

 o
Fisher Paykell GWL11 - No Water

Posted by STIMR (My Page) on
Wed, Feb 19, 14 at 11:01

My washer will not pump any water (hot or cold) at any point in the cycle. I have checked the water supply and screens and they are both fine.

The drum will rotate slowly and it sounds as if the pump is trying to pump water, but not receiving any.

In diagnostic mode the last fault code is #43 -Out of balance. I've tested the balance by pushing the drum to the rear and right and the 4th wash light turns on as suggested on the forum.

Any help is greatly appreciated.


Follow-Up Postings:

 o
RE: Fisher Paykell GWL11 - No Water

You apparently are confused on the function of the pump.

The pump is not involved in filling water into the machine. Water fills through the hot and cold valves via household supply pressure ... like water flowing from a faucet. The valves are electric solenoids that open when current is sent to them from the control board. If water does not flow in through the valves then either the valves are burned out, or the control board is bad and not sending power to them.

Check the valves via Diagnostic Mode.

With power off, press and hold Wash Temp Down, then press Power at the same time. Two beeps and the panel activates. Release the buttons.

Press Wash Temp Down to turn the cold valve on and off.

Press Wash Temp Up to turn the hot valve on and off.

Press Power to exit Diagnostics when done.

Does the water run? If not, then either the valves or the board is bad. Check the valves with a volt/ohm meter to confirm if they are the problem. Both should test 64 ohms resistance.


 o
RE: Fisher Paykell GWL11 - No Water

Thank you for your reply.

I have tested both the hot and cold water valve in diagnostic mode and water does not run in either case.

I understand the function of the pump, apologizes for not being clear. I was just providing additional information that when the machine is started, the pump starts running. In fact, even after the Power button is turn off the pump continues to run, until the unit it unplugged.

I will test with an Ohm meter this evening, but I fear it may be the control board.


 o
RE: Fisher Paykell GWL11 - No Water

Does sound like a bad board. It'd be unusual that both valves go bad at the same time ... a bad board is more likely to affect both ... also the pump running continuously.

Examine the pump for evidence of leaking, mineral deposits on it, and check it for 7 ohms resistance reading. A flaky pump can affect the board, although the usual effect is the board goes dead, which is not your symptom.


 o Post a Follow-Up

Please Note: Only registered members are able to post messages to this forum.

    If you are a member, please log in.

    If you aren't yet a member, join now!


Return to the Laundry Room Forum

Information about Posting

  • You must be logged in to post a message. Once you are logged in, a posting window will appear at the bottom of the messages. If you are not a member, please register for an account.
  • Please review our Rules of Play before posting.
  • Posting is a two-step process. Once you have composed your message, you will be taken to the preview page. You will then have a chance to review your post, make changes and upload photos.
  • After posting your message, you may need to refresh the forum page in order to see it.
  • Before posting copyrighted material, please read about Copyright and Fair Use.
  • We have a strict no-advertising policy!
  • If you would like to practice posting or uploading photos, please visit our Test forum.
  • If you need assistance, please Contact Us and we will be happy to help.


Learn more about in-text links on this page here