Return to the Garages/Workshops Forum | Post a Follow-Up

 o
craftsman 1/2hp gdo, rf problem

Posted by fred123 (My Page) on
Thu, Feb 8, 07 at 21:14

Hi, I am sorry this is long but please help!!!!

I've read hundreds of post today. My problem is similar to many. Like many others I am having problem with my remote and keyless entry pad and as with many the problem seemed to start around the same time I changed batteries. They either won't work at all or the remote only works when you stand under the gdo or sometimes only a few feet away. Sometimes I can get the KEP to work for a few times then not.

However, my problem is intermittent, some times they (the remote and KEP) will open and close the GD sometimes not. I can go days where they work and then they don't. I am a sahm so most of the time I use them is during the day.I have torn my hair out trying to fiqure this out I have tried just about all the related fixes I found in this forum that I thought would pertain to my problem (mainily reprogramming issues)It finally dawned on me that most of the times when one or the other or both have worked its during the day Mon - Fri. Rarely do they ever work when my husband is driving the family around and that just happens to be in the evenings and on weekends. For Example I tried the remote today it worked fine even from the street(40ft away) I used it every hour or two and it worked fine, at 6:00 it didn't work. I am begining to think there must be some radio frequency interference. What do you think? If so, what can I do. I hate to think I have to spend a bunch of money to buy a new GDO just because someone around me bought a new toy :[ Anyone have any idea's?


Follow-Up Postings:

 o
RE: craftsman 1/2hp gdo, rf problem

Did you add anything new to your home or garage (electronic or electric) about the time this problem started? Some things so far removed you wouldn't even consider them can cause interference. There is a small LED on the rear of the opener near where all those white wires go. It will normally blink randomly but if it is rapidly blinking it is either receiving a signal from your remote or interference. I would really suspect something like this because of the timing.


 o
RE: craftsman 1/2hp gdo, rf problem

No, nothing new add to my home or garage. The led does blink randomly it has never blinked rapidly or in a set pattern. I perfmormed my experiment again, and found that most of the time the remote opener worked all day long opening and closing but by a certain time at night it stops working. Today is Saturday and as usual it won't work on the weekends. To try to isolate the problem and make sure there wasn't any weird interference problems from the other remote or the keypad I removed the batteries in both of those. So for about a week now there is only the one working remote. No change. Again, it usaully works during the day but never at night or weekends. Any possible cause I or anyone else can think of does not explain why it works and doesn't work at specific times. I've had this problem for 3 months now and I am ready to just buy new. I just want a functioning garage door!!!

My biggest concern is what if I buy a new one and whatever the interference is it affects the new one? Also, I've seen a lot of post re: craftsman 1/2hp gdo, should I stay away from this brand.


 o
Craftsman Remote not working

My remotes (homelink) have stopped working and only the wall unit works.

Also the wall unit is blinking rapidly and continuously for the past 2 days.

I typically use Homelink, but double checked with the remotes provided by the GDO and they don't seem to work either.

The GDO light blinks when the remote is activated, but nothing happends.

The Unit is Craftmans, not sure if it is 1/2 HP. But it is for a single door for 2 car garage, chain drive.


 o
RE: craftsman 1/2hp gdo, rf problem

On the wall button there will be a button that says lock push and hold that a few seconds and let go, the light on the wall pad should be on solid now and the remotes should work.


 o Post a Follow-Up

Please Note: Only registered members are able to post messages to this forum.

    If you are a member, please log in.

    If you aren't yet a member, join now!


Return to the Garages/Workshops Forum

Information about Posting

  • You must be logged in to post a message. Once you are logged in, a posting window will appear at the bottom of the messages. If you are not a member, please register for an account.
  • Please review our Rules of Play before posting.
  • Posting is a two-step process. Once you have composed your message, you will be taken to the preview page. You will then have a chance to review your post, make changes and upload photos.
  • After posting your message, you may need to refresh the forum page in order to see it.
  • Before posting copyrighted material, please read about Copyright and Fair Use.
  • We have a strict no-advertising policy!
  • If you would like to practice posting or uploading photos, please visit our Test forum.
  • If you need assistance, please Contact Us and we will be happy to help.


Learn more about in-text links on this page here