Return to the Appliances Forum | Post a Follow-Up

 o
miele optima salt refill message

Posted by kateskouros (My Page) on
Thu, Feb 9, 12 at 21:40

i ran my optima today for the first time; filled the rinse-aid and salt dispensers (there was an 'add salt' message). and ran an empty cycle.

when it finished, i went to do a load and still got the 'add salt' message. i had already filled the basin, but just to be sure i added more salt. i'm still getting the message.

i'm certain i'm adding it correctly, as i also have an excella, which is running just fine -no messages coming up.

any ideas? thx.


Follow-Up Postings:

 o
RE: miele optima salt refill message

I'd suggest to fill it all the way with as much salt as it would take without over-flowing. Then try different hard water settings from low 0-4 grains up to 20+ grains and see if the "add salt" light still comes on. If it does, then I'd say have a Miele tech come out, or maybe they can tell you a way to reset it over the phone. I know in the manual (near the end) there is a way to do a full factory reset of the dishwasher that sets the defaults for the rinse aid and water softener.

On my Diamante Plus, I fill it with salt about every 6 months and have it set to 5-7 grains. I've never had the salt light come on. But I do get the Rinse Aid light every 2-3 months, as I have it set to only dispense 1ml.


 o
RE: miele optima salt refill message

You should pour in the entire box when filling the salt dispenser. Pour in a full box the next time the light comes on (ours doesn't call for more salt very often--maybe twice a year at most?). It will seem like it will overflow, and comes close, but it won't.

FYI, run the DW (rinse and hold or short cycle) after filling with salt. This will wash away any errant salt grains.


 o Post a Follow-Up

Please Note: Only registered members are able to post messages to this forum.

    If you are a member, please log in.

    If you aren't yet a member, join now!


Return to the Appliances Forum

Information about Posting

  • You must be logged in to post a message. Once you are logged in, a posting window will appear at the bottom of the messages. If you are not a member, please register for an account.
  • Please review our Rules of Play before posting.
  • Posting is a two-step process. Once you have composed your message, you will be taken to the preview page. You will then have a chance to review your post, make changes and upload photos.
  • After posting your message, you may need to refresh the forum page in order to see it.
  • Before posting copyrighted material, please read about Copyright and Fair Use.
  • We have a strict no-advertising policy!
  • If you would like to practice posting or uploading photos, please visit our Test forum.
  • If you need assistance, please Contact Us and we will be happy to help.


Learn more about in-text links on this page here