Reprograming Easytouch

fwalsJanuary 8, 2011

I have an Easytouch 4 controlling and Intelliflo VS-3050. I have both solar and gas heat (Master Temp) that heats the spa. Pool and spa are on the same equipment and body of water.

I noticed yesterday my pool was cycling on and off every 15 minutes. I switched over to spa and it did the same as well. My clock was off by 3 hrs. from what it was originally programed. I reset the clock and date, reprogramed the schedule but it still keeps cycling on and off. I don't have a clue as to what caused this and I can't figure out what I'm doing wrong if anything when I tried to reprogram. Any help would be appreciated.

Thanks

Thank you for reporting this comment. Undo
poolguynj

Sounds like Freeze Protect is on.

Scott

    Bookmark   January 8, 2011 at 4:40PM
Thank you for reporting this comment. Undo
fwals

It is but its not even close to freezing, its 50 degrees where I'm at.

    Bookmark   January 8, 2011 at 5:05PM
Thank you for reporting this comment. Undo
just-a-pb

Check the temp on the read out and see what it says. That sounds like freeze control taking over.

You can also try to press the reset button on the outside panel. This will reboot the computer, but no programming will be lost.

If the temp is not low, and the reset doesnt work and you have a spa side remote, turn the remote off and see if it continues. Sometimes a button gets stuck and can cause wierd things to happen.

Thats all I have.

    Bookmark   January 8, 2011 at 5:13PM
Thank you for reporting this comment. Undo
repair_guy

It may be 50 degrees but perhaps you have a bad air sensor. If the sensor thinks it is in the 30's, it could be 100 degrees out and your freeze protect will kick in. Part # 520272 in the pipe generally between the pump and filter.

    Bookmark   January 8, 2011 at 6:44PM
Thank you for reporting this comment. Undo
fwals

Well it wasn't the freeze control; I had turned it off and it still continued the on and off cycle. What I did do, and so far its not cycling, was reset the control panel. Don't know what caused this to happen but it seems fine now.

This is a great forum thanks to people like you.

    Bookmark   January 9, 2011 at 2:14PM
Sign Up to comment
More Discussions
Obsessing over pool finishes
Hello all, I am looking for any and all advice on pool...
megankheaps
Diamod Brite pool color photos
PLEASE!!!! Need to see finished pool pictures with...
Braden Taylor
Pool resurface question
I am having my pool resurfaced and the supplies were...
lbrandt5
New Pool Build in Cypress near Houston
This is my first post. I'm so excited to get started...
suzfromtexas
Atlantis pool and spa (Magnolia Tx) anyone have any feedback?
Searching for a pool builder and looks like Atlantis...
makingbeacon
People viewed this after searching for:
© 2015 Houzz Inc. Houzz® The new way to design your home™